Instantní káva luxusem zákopů 1. SV

U některých výrobků je zkrátka složité přesně říci, kdo a kdy je vymyslel. A to je celkem i příběh instantní kávy. První pokusy datujeme již do konce 18. století, konkrétně do Velké Británie, avšak k reálnému zdokonalení výroby se musíme přesunout až do počátku 20. století do USA, přesně roku 1901, kdy první úspěšnou techniku přestavil výrobce instantního čaje japonský chemik Satori Kato. Jak instantní káva vypadala nevíme, ale co můžeme s jistou tvrdit, že prokazatelný patent na výrobu získal až v roce 1910 George C. L. Washington (bez příbuznosti s prezidentem USA). Zde je již velice krátká cesta na bojiště první světové války, kde byla instantní káva vítaným a žádaným luxusem. Však také jako obvykle stačil hrníček, kávový prášek a horká voda.
I přes tento značný pokrok ve výrobě nebyla instantní káva nijak zvláště oblíbená. Dalším milníkem je rok 1938, kdy tento produkt pozvedla společnost Nescafé. Kávový extrakt se během dehydratace míchal se sacharidy, avšak i zde je výsledný výrobek na hony vzdálený dnešní podobě. No a jak asi tušíte, k oblíbenosti opět posloužila tentokrát 2. světové válka, kdy ji po ukončení konfliktu začínají Američané brát na milost.
Z čeho a jak se taková káva vyrábí? Musíme přiznat, že se na její výrobu většinou nepoužívají nijak kvalitní zrna. Základem je kávový extrakt, představme si silnou kávu, která přichází do procesu sušení. Jak takové sušení probíhá?
Mražení
Kávový koncentrát se zmrazí na teploty −40 až −45 °C. Následně voda obsažená v kávovém koncentrátu zkrystalizuje. Zmrzlý kávový koncentrát se potom rozemele na požadovanou velikost a použitím metody známé jako sublimace jsou led a voda extrahovány ze zmražených granulí. Výsledkem je mražením vysušená káva ve tvaru větších či menších krystalků světle hnědé barvy.
Sprayování
Koncentrovaná káva se v horní části vysoké věže rozpráší na jemné kapičky. Zároveň je do sušicí věže přiváděn horký vzduch a na dno zásobníku tak dopadají postupně se sušící kávové kapičky společně s horkým vzduchem. Během klesání se vodní pára vypařuje a zůstává velmi jemný kávový prášek. Tento prach se vyjme a buď se zabalí, nebo dále zpracuje.
Aglomerace
Aglomerace je spojení malých částí (v tomto případě kávového prášku získaného rozprašováním) do aglomerátů. Káva usušená sprayováním se odměří do rotujícího šikmého válce a zvlhčí se jemným popraškem vody nebo kávovým olejem. To způsobí, že částečky vysušené rozprašováním se začnou spojovat. Jakmile stále se zvětšující částečky dosáhnou určité velikosti a hmotnosti, skutálejí se z válce ven.
Protože instantní káva během výroby ztratila na vůni i chuti, velmi často je potřeba to do ní vrátit zpět. Jak jinak, než „umělým“ aromatizováním. A jako by toho nebylo ještě dost, v obchodě si můžete velmi často zakoupit instantní kávu obohacenu o obilniny nebo fíkový prášek.
Jak vidíte, proces výroby instantní kávy není nijak jednoduchý, takže můžeme s klidem říci, ať to bylo, jak to bylo, chudák voják na frontě.
Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz